cromatica-featured

Cromatica trăirilor noastre

Sau un îndemn la autocunoaștere

Ochiul antrenat al unui artist poate percepe de câteva zeci de ori mai multe culori decât ochiul unui om obișnuit. Iar numărul mare de culori percepute vine din capacitatea de a diferenția tonuri foarte apropiate ale aceleiași culori.

cromatica-1

Abilitatea artiștilor de a percepe nuanțe pe care noi nu le putem diferenția are efect asupra noastră prin opera lor – ne atrage în mod deosebit un interior decorat în nuanțe neașteptate, un peisaj care pare desprins dintr-un basm, combinația inedită de culori din creația unui designer vestimentar.

Percepția culorilor este o aptitudine care, ca multe altele, este parțial înnăscută și parțial învățată. La fel ca numărul culorilor, numărul trăirilor noastre este, practic, nelimitat și, așa cum artiștii învață să perceapă un număr mult mai mare de culori decât ceilalți oameni și noi, artiști ai propriilor vieți, putem învăța să recunoaștem și să numim mai multe dintre trăirile noastre decât oricine altcineva.
Ne putem recunoaște liniștea, dragostea, dorința de afirmare, veselia, spontaneitatea, tristețea, durerea, furia, dorința de a deține controlul, putem ști când ne simțim în siguranță, încrezători, înșelați, dezamăgiți, puternici sau neputincioși, creativi, inspirați sau blocați…
Și, la fel de important, după ce le-am recunoscut e să le spunem trăirilor pe nume – „sunt trist(ă)”, „sunt liniștit(ă)”, sunt furios / furioasă”, „mă simt blocat(ă)”, „sunt inspirat(ă)”, etc.

cromatica-2

Putem să ne anticipăm și să ne controlăm reacțiile știind următorul secret: trăirile negative ne fac să căutăm să obținem acel lucru de care ele ne privează, să umplem golul pe care îl lasă în noi. Și, de cele mai multe ori, facem asta folosindu-ne de obiecte și ființe care nu au nicio legătură cu sursa inițială a trăirii negative – de multe ori ființe dragi pe care, de fapt, nu dorim să le rănim, ci să le protejăm.
Putem alege să mâncăm în exces, să fumăm sau să bem în exces, să cheltuim în exces, să ne abatem emoțiile negative asupra altora, sau putem să scriem, să desenăm, să ne plimbăm sau să facem sport pentru a umple golul.

Doar (re)cunoscându-ne trăirile, numindu-le și înțelegându-le mecanismele, putem să le colorăm pe toate în tonurile care li se potrivesc, să ne eliberăm mai repede de trăirile negative și să ne bucurăm mai mult, îmbogățind paleta de culori a trăirilor pozitive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *