Câte persoane mature cunoașteți?

Trv 3

Câte persoane mature cunoașteți?

Vi se întâmplă să fiți nemulțumit(ă)? de comportamentul colegilor, al șefului, de rezultatele copiilor, de relații, de lipsuri, etc? Unde este primul vinovat care vă vine în minte? În interiorul sau în afara voastră?

Cu cât „vinovații” de serviciu sunt mai departe de noi, cu atât mai greu va fi să ajungem la ei și să îi tragem la răspundere pentru a ne rezolva nemulțumirile.

Dar cum am putea face să îi aducem mai aproape, să ne putem atinge de ei pentru a schimba ceva?

Asumându-ne responsabilitatea pentru motivele îngrijorărilor noastre, pentru nereușitele noastre, pentru „ghinioanele” și situațiile în care „ne trezim” implicați, devenind maturi nu numai din punct de vedere biologic, dar și din punct de vedere emoțional.

Abraham Maslow a enumerat caracteristicile personalității mature. Vă invit să citiți câteva dintre ele și să acordați atenție în primul rând celor care vă intrigă, vă enervează sau vă fac să spuneți „eu nu sunt așa” sau „eu nu fac așa”:

Perceperea obiectivă a realității – fără idei preconcepute sau tendințe subiective care ne fac doar aparent să ne simțim mai bine, de fapt, ne feresc de contactul cu realitatea

Acceptarea de sine și a celorlalți –  în relația cu ceilalți, persoanele mature nu sunt directive, și nu au așteptări de la ceilalți. Acceptă diferențele dintre oameni și sunt gata să relaționeze cu persoane care gândesc și se comportă diferit de ei.

Spontaneitate, simplitate – persoanele mature sunt deschise și sincere, nu caută să fie pe placul celorlalți și nici nu sunt permanent în opoziție cu aceștia.

Centrarea pe situații și nu pe sine – pentru o persoană matură este imprtant ce are de făcut într-un anumit context, caută să rezolve o situație, nu să se afirme folosindu-se de situație. Unei persoane centrate pe sine îi este imposibil să se maturizeze.

Nevoia de intimitate și de independență – persoanele mature nu au nevoie permanent de prezența celorlalți, pot sta izolate, se descurcă singure în majoritatea situațiilor, sunt relativ independente și nu au nevoie de confirmare din partea celorlalți.

Apreciază și mulțumesc celorlalți – Apreciază și se bucură de ceea ce este frumos și bun în ceilalți și pot comunica aceste lucruri.

Interese sociale dezvoltate – persoanele mature sunt lipsite de egoism, sunt capabile de empatie, își înțeleg propriile emoții și pe ale celorlalți și le pot numi.

Relații interpersonale echilibrate – persoanele mature se acceptă pe sine și pe ceilalți. Cercul lor de prieteni nu este foarte larg, sunt selectivi, înțeleg care este rolul lor în fiecare tip de relație pe care o construiesc, percep corect limitele lor și pe ale celorlalți.

Creativitate și spontaneitate – creativitatea persoanelor mature emoțional se manifestă prin modul în care acceptă posibilitatea de a greși, prin spontaneitate și găsirea de soluții la problemele de viață. Persoanele mature sunt creative și au simțul umorului.

Acceptare și toleranță – persoanele mature au un nivel ridicat de acceptare și toleranță față de ceilalți – nu au prejudecăți rasiale sau religioase, acceptă cu ușurință păreri diferite de ale lor.

Rezistența la enculturație – personalitatea matură este rezistentă la presiunile sociale – persoanele au principii ferme, discernământ, nu se revoltă în mod deschis împotriva normelor culturale și nici nu sunt nonconformiști de paradă. Sunt persoane autodeterminate și nu suferă din cauza presiunii la conformare.

 

Deci? Câte persoane mature cunoașteți?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *